Veiligheid van borstimplantaten


Standpunt van marktleider Faceland/Bauland Kliniek

Siliconen borstprothesen worden al sinds 1961 gebruikt en zijn daarmee al langer op de markt dan knieprothesen. Net zoals bij knieprothesen is er een enorme technische ontwikkeling doorgemaakt, met name op het gebied van lekkage, kapselvorming en duurzaamheid. Ongeveer drie procent van de vrouwen in Nederland heeft een borstimplantaat voor een borstvergroting of een borstreconstructie.

Media-aandacht is -terecht of onterecht- vooral gericht op risico’s en niet op de verbetering van Quality of Life die een borstvergroting of een borstreconstructie aan veel vrouwen geven. Voor veel mensen is het lastig om feiten, inzichten en zelfs persoonlijke meningen op waarde te schatten. Veel vrouwen twijfelen daarom of maken zich zorgen, soms terecht, maar vaak ook onterecht. Met dit artikel willen wij een aantal zaken toelichten.

Buitenkant van het implantaat

Een borstimplantaat heeft een siliconen buitenlaag. Alle experts zijn het er echt over eens dat siliconen het beste materiaal is voor de buitenkant. Sinds plm. 35 jaar zijn er prothesen op de markt met een extra stevige buitenlaag die de kans op lekkage sterk vermindert en de levensduur verlengt. De buitenlaag kan glad zijn of geruwd. Gladde implantaten zijn goedkoper, maar hebben een grotere kans op kapselvorming. Geruwde implantaten geven een kleinere kans op kapselvorming. Macrogetextureerde implantaten (zoals Nagor of Allergan) hebben mogelijk een hoger risico op het uiterst zeldzame BIA-ALCL dan microgetextureerde implantaten (zoals Motiva, Mentor of Eurosilicone).

Vulling van het implantaat

De vulling van een borstimplantaat kan bestaan uit siliconengel of een zoutoplossing. Sinds ruim 25 jaar zijn er implantaten op de markt met een stevigere siliconengel, waardoor de kans op lekkage nog verder is afgenomen. In het verleden waren er ook implantaten op de markt met siliconenolie, maar deze zijn berucht voor lekkage en worden al tientallen jaren niet meer gebruikt door plastisch chirurgen in Nederland. Watergevulde implantaten lopen in de loop van de tijd leeg, maar zijn een aantrekkelijke optie voor vrouwen die het toch een veiliger idee vinden.

Rond of druppel?

Druppelvormige implantaten zijn iets stugger en geven wat minder vulling boven in de borst. Ronde implantaten geven meer vulling in het decolleté en zijn soepeler. Voor een reconstructie is een druppelvormig implantaat geschikter maar de meeste vrouwen kiezen een rond implantaat voor een borstvergroting. Bij heel kleine borsten of een ambitieuze vergroting kan een druppelvormig implantaat een natuurlijker resultaat geven.

Not all implants are created equal

Mentor en Motiva zijn voorbeelden van A-merken. De implantaten worden state-of-the-art geproduceerd en wereldwijd veel gebruikt. De gel is van topkwaliteit en de buitenkant is microgetextureerd.

Allergan werd voorheen ook gezien als een A-merk, maar omdat de buitenlaag macrogetextureerd is, is de kans op BIA-ALCL mogelijk iets groter. In Frankrijk wordt het gebruik van Allergan implantaten inmiddels ontraden door de ‘Inspection de Santé Publique’.

Alle andere implantaten zijn eigenlijk B-merken. De fabrikanten doen minder aan wetenschappelijk onderzoek en zijn vooral op zoek naar marktaandeel op basis van prijs en niet op basis van aangetoonde kwaliteit via bv een FDA certificering.

Bijzondere implantaten: polyurethaan coating, gelvulling op waterbasis

Er zijn twee bijzondere implantaten op de markt: Polytech met een coating van polyurethaan en Monobloc met een vulling met een gel op waterbasis. Beide implantaten hebben een fanatieke aanhang voor specifieke indicaties, maar zijn niet mainstream.

Hoe zit het met auto-immuunaandoeningen?

De experts zijn het niet eens. Zeer recent onderzoek concludeert dat er een licht verhoogde kans (0,15%) is op het ontwikkelen van auto-immuun aandoeningen zoals Sjögren of reuma. Eerder onderzoek toonde geen verhoogde kans of zelf een verlaagde kans op bepaalde auto-immuun aandoeningen en fibromyalgie.

Over dit onderwerp zal meer onderzoek nodig blijven. Nederland loopt hierin voorop. Van groot belang hierbij is de verplicht gestelde registratie van alle in Nederland geplaatste borstimplantaten. Dit gebeurt in DBIR (Dutch Breast Implant Registration).

Standpunt van de FDA

De FDA is en blijft de meest prestigieuze instelling ter wereld op het gebied van de veiligheid van borstimplantaten. Op basis van alle gegevens uit alle onderzoeken die op dit moment beschikbaar zijn, concludeert de FDA het volgende:

Borstimplantaten zijn geen lifetime devices. Houd er rekening mee dat ze vervangen of verwijderd moeten worden. Plaatselijke complicaties kunnen voorkomen: lekkage, kapselvorming. Een heroperatie is dan nodig.

Wel risico op BIA-ALCL, niet op reuma. Er is een verband tussen bepaalde implantaten en BIA-ALCL, een ernstige, maar meestal goed te behandelen aandoening. Er is volgens de FDA echter onvoldoende eensluidend bewijs voor een verband tussen borstimplantaten, reuma en bindweefselaandoeningen.

Standpunt van de NVPC en inspectie gezondheidszorg

De Nederlandse Vereniging voor Plastische Chirurgie en de IGJ zitten op één lijn. Dit is hun oordeel:

Borstimplantaten zijn veilig, maar er zijn risico’s. Er is een kans op heroperatie voor bv kapselvorming en lekkage. Er is een zeer klein risico op BIA-ALCL en mogelijk op andere zeldzame aandoeningen zoals ASIA. Verder onderzoek zal nodig blijven en in uiterste gevallen is het beter om implantaten te verwijderen. Er is geen reden om bepaalde implantaten niet te gebruiken. De NVPC heeft een bijsluiter opgesteld met relevante informatie.

Standpunt van Faceland/Bauland Kliniek

Implantaten zijn lichaamsvreemd en iedere operatie heeft nu eenmaal risico’s. De risico’s zijn zeer gering, maar verder onderzoek zal nodig blijven. Het uitoefenen van geneeskunde gaat echter over meer dan wetenschap alleen. Ervaring en geweten moeten ook een rol spelen. Als team nemen we daarom de vrijheid verder te gaan dan de NVPC, IGJ of zelfs de stand van de wetenschap. Daarom hebben we de volgende drie richtlijnen opgesteld

1. Geen gebruik van macrogextureerde implantaten

Gezien recent wetenschappelijk onderzoek gebruiken we bij voorkeur Mentor en Motiva implantaten omdat deze geassocieerd zijn met een iets lagere kans op complicaties dan macrogetextureerde implantaten. We gebruiken geen implantaten die geen FDA approval hebben gezocht.

2. Geen borstvergroting bij auto-immuunaandoeningen

Bij patiënten met een aangetoonde auto-immuunaandoening of reële verdenking daarop, zullen we geen borstvergroting uitvoeren met implantaten.

3. Aanbieden van alternatieven zoals lipofilling of een Rubin-lift

In sommige gevallen is een alternatieve behandeling mogelijk. Bij wens tot een beperkte vergroting kan lipofilling een goed alternatief zijn. Bij afname van volume bij gewichtsverlies kan een Rubin-lift een goed alternatief zijn.

 

Faceland is verantwoordelijk voor 75.000 behandelingen op jaarbasis en is daarmee marktleider in Nederland en één van de grote spelers in Europa.

Bauland Kliniek is een gespecialiseerde kliniek voor plastische chirurgie. Op hoog niveau wordt een plastische chirurgie, reconstructieve en esthetische chirurgie aangeboden. Faceland en Bauland Kliniek beschikken over een eigen, modern OK complex en beschikken over een team van 40 artsen, physician assistants en plastisch chirurgen. Klik hier voor de website Bauland Kliniek.

Plaats een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *


  2 Reacties

 1. Claudia schreef:
  16/04/2019 15:44

  Gister een borstvergroting gekregen voel me super goed en wat een lieve mensen allemaal daar op.de ok

 2. Claudia schreef:
  16/04/2019 15:44

  Gister een borstvergroting gekregen voel me super goed en wat een lieve mensen allemaal daar op.de ok

Vestigingen

Almere

Randstad 21, nr. 22
1314 BM Almere
Bel ons: 088 101 46 00

Route - Parkeren
Contact - E-mail

Amsterdam Schiphol

Beechavenue 162-180
1119 PS Schiphol-Rijk
Bel ons: 088 101 46 00

Route - Parkeren
Contact - E-mail

Barendrecht

Van Beuningenhaven 1a
2993 EH Barendrecht
Bel ons: 088 101 46 00

Route - Parkeren
Contact - E-mail

Capelle

Rhijnspoor 223
2901 LB Capelle aan den IJssel
Bel ons: 088 101 46 00

Route - Parkeren
Contact - E-mail

Eindhoven

Dr. Holtroplaan 5A
5652 XR Eindhoven
Bel ons: 088 101 46 00

Route - Parkeren
Contact - E-mail

Mill (OK-complex)

Hoogveldseweg 7
5451 AA Mill
Bel ons: 088 101 46 00

Route - Parkeren
Contact - E-mail

Nijmegen

Grote Markt 17
6511 KA Nijmegen
Bel ons: 088 101 46 00

Route - Parkeren
Contact - E-mail

Rotterdam Binnenrotte

Binnenrotte 113-115
3011 HB Rotterdam
Bel ons: 088 101 46 00

Route - Parkeren
Contact - E-mail

Rotterdam Karel Doormanstraat

Karel Doormanstraat 453a
3012 GH Rotterdam
Bel ons: 088 101 46 00

Route - Parkeren
Contact - E-mail

Utrecht

Franciscusdreef 38C
3565 AC Utrecht
Bel ons: 088 101 46 00

Route - Parkeren
Contact - E-mail

Venlo

Kolenstraat 1
5911 HL Venlo
Bel ons: 088 101 46 00

Route - Parkeren
Contact - E-mail

Facetruck

Meld je aan op de nieuwsbrief voor de bekendmaking van de locatie!

Bel ons: 088 101 46 00

Route - Parkeren
Contact - E-mail

Faceland Zürich

Klausstrasse 23
8008 Zürich
Bel ons: +41 43 508 97 19

Route - Parkeren
Contact - E-mail

Faceland Düsseldorf

Berliner Allee 26
40212 Düsseldorf
Bel ons: +49 211 41873502

Route - Parkeren
Contact - E-mail